sparbank banner

Frk. Saust - mapopskrifter

Rustik mad lavet med efterårets råvarer !

Lige nu bugner butikkerne af de lækreste sæsonbestemte grøntsager. Det er derfor netop nu man med glæde skal mæske sig med kål, svampe, nødder, æbler og rodfrugter, mens det stadig kan nydes. Min erfaring siger mig nemlig, at man efter en lang og sej vinter, godt kan nå at blive træt af mad lavet med kål og rodfrugter. Om ikke andet synes jeg det er skønt lige nu, og så passer det så dejligt til vejret og stemningen udenfor!

Øl-braiseret svinemørbrad serveret med knoldselleri/kartoffel-mos, fløde-spidskål og kompot at svampe/æble/valnødder.

Til 2 personer er brugt:

400 g. svinemørbrad (afpudset vægt), 500 ml. god mørk stout-øl, 1 løg, 4 fed hvidløg, 1 spsk. tørret timian, salt, peber.

Løget skæres i grove skiver og hvidløgsfedene knuses og kommes i en tykbundet gryde med lidt smør eller olie. Mørbraden kommes derefter i grydes og brunes i nogle minutter på hver side. Krydres med salt og peber under bruningen. Øl og timian kommes ved og kødet braiseres ved svag varme i  30-40 min (brug evt. et stegetermometer).

Knoldselleri/kartoffel-mos:

7 kartofler, 1/2 knoldselleri, 1,5 spsk. smør, 125 ml. mælk, 1 bundt kruspersille, salt, peber.

Skræl kartofler og selleri, skær dem i små stykker og kog dem helt møre i vand. Hæld vandet fra og mos begge dele (med et piskeris eller en kartoffel-moser) til en lind ensartet masse. Tilsæt smør og mælk under luftig-omrøring og smag til med salt og peber. Hak persille fint og tilsæt det mosen.

Fløde-spidskål:

1/2 spidskål, 25 ml. piskefløde, 1 fed hvidløg, salt, peber, muskatnød.

Skær spidskålen i tynde strimler og steg det i 10 min. i en sauterpande med lidt olie og det hakkede hvidløg. Tilsæt fløde og smag til med salt peber og revet muskatnød og lad det stå og små-simre til fløden er tyknet.

Kompot:

1 æble, 15 brune championer el. svampe, 1 1/2 håndfuld valnødder, 2 spsk. sukker, 4 spsk. mørk balsamico, salt, peber.

Brun nødderne i en gryde og tilsæt lidt olie og svampene skåret i kvarte. Lad blandingen stege ved svag varme til svampene er ristet. Æblerne skæres i tern og kommes i gryden og de steges møre i nogle minutter. Sukker tilsættes og derefter tilsættes mørk balsamico som koges ind. Lad blandingen små-simre i 10-15 min. under jævnlig omrøring. Smag til med salt og peber før serveringen.

Pin It

Kategori: MadTags: , , , ,


Skriv en kommentar